2010. június 1., kedd

Szentmártonkáta automata mérései!

http://www.amsz.hu/ws/index.php?view=currdat&user=talaci&num=1 katt rá!!!

Hírlevél

Hellósztok! Aki szeretne időjárás jelentés/hírlevelet kapni minden héten az írjon nekem erre az email-címre : csokiii.met@indamail.hu -ra és ezzel regisztráltátok is magatokat nálam ! :D

Alapok 1.

Amatőr megfigyelői útmutató

Alapfogalmak

Hőmérséklet


A talajtól 2m-re lévő levegő hőmérséklete. A hőmérsékletet Celsius fokban mérjük (°C). A levegő hőmérséklete mérésekor ügyelnünk kell arra, hogy hőmérőinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte. Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint például épületek). A hőmérőház állandó (standard) védőházikó, amely puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellőzőrések biztosítják a levegő áramlását.

Minimum hőmérséklet meghatározása (Tmin):
Az adott napon 18UTC és 06UTC között mért legalacsonyabb hőmérséklet.
Maximum hőmérséklet meghatározása (Tmax):
Az adott napon 06UTC és 18UTC között mért legmagasabb hőmérséklet.

Relatív légnedvesség / Páratartalom


A nedves levegő vízgőznyomásának és a telítési vízgőznyomásnak a hányadosa. Százalékban mérjük (%). Arról tájékoztat a relatív légnedvesség, hogy a levegő milyen mértékkel telített vízgőzzel. 100%-os légnedvesség esetén a levegő teljesen telített és már nem képes több vízgőzt befogadni.

Harmatpont

Azon hőmérséklet, amelyhez tartozó gőznyomás egyenlő a levegő tényleges gőznyomásával. Nagy vízgőztartalmú légtömegeknek magas, kis vízgőztartalmú levegőnek pedig alacsony a harmatpontja. A kondenzáció akkor indul meg amikor a levegő a harmatpont alá hűl.

(Relatív) légnyomás


A meteorológiában nagyrészt a relatív (tengerszintre átszámított) légnyomást használják. Úgy származtatjuk, hogy a tengerszint és a talaj közé egy képzeletbeli levegőoszlopot illesztünk és ennek a súlyával növeljük meg az állomás szintjén mért légnyomásértéket. Mértékegységeként a hPa-t (hektopascalt) használjuk, amely a Pa (Pascal) százszorosa. A hPa-lal azonos értékű nyomást a jelent a mbar (millibar), de még a Hgmm-ben (higanymilliméter) meghatározott légnyomásértéket is használják.

Csapadékmennyiség


Azon vízoszlopnak a magassága, amely a talajon állna, ha víz halmazállapotban a talajfelszínen maradna veszteség nélkül. (Például ha a csapadék nem szivárogna le a talajba.) A lehullott csapadékot mm-ben (milliméter) határozzuk meg.

Napi (24 órás) csapadékmennyiség meghatározása:
Reggel 06UTC és másnap reggel 06UTC között lehullott csapadékmennyiség.

Csapadékintenzitás

Meghatározott időtartamon belül lehullott csapadékmennyiség.

Hó vastagság


Cm (centiméter) beosztású vonalzó segítségével határozhatjuk meg. A legpontosabb mérési eredményeket akkor kapjuk, ha az adott területen 3 különböző helyen megmérjük a hó vastagságát és a mért értékeknek vesszük az átlagát.
1cm hó = 1mm eső mennyiségével.

Látástávolság

Az a vízszintes távolság, amelynél valamely tereptárgy a hátterével teljesen egybeolvad, de még éppen, hogy felismerhető. A látótávolság az égtájak felé nézve általában nem egyforma, ezért ilyenkor a szemmagasságban a körkörös megfigyelés során tapasztalt legrövidebb értéket vesszük a látástávolságnak. A látótávolságot kilométerben (km) és méterben (m) adjuk meg.

Szél


A föld felszínével párhuzamos légmozgást szélnek nevezzük. A szélnek az irányát és a sebességét határozzuk meg. Széliránynak nevezzük azt az irányt amelyik égtáj felől fúj a szél. A szélirányt kétféle módon jegyezhetjük fel, világtájban (É, D, K, NY), valamint megadhatjuk a szélirányt fokban (°) is. A fokban történő kifejezés az óramutató járásával egyező irányban az északi irányból elindulva. ( K-i szél 90° D-i szél 180° NY-i szél 270° É-i szél 360°). Széliránykor az adott 10 percben fújó szél átlagirányát jegyezzük fel. A szélerősség esetén is 10 perc átlagszélsebességét adjuk meg m/s-ban vagy km/h-ban.

Széllökés

A szélsebesség változásánál előforduló pillanatnyi maximális sebesség.


Légköri vízjelenségek (csapadékfajták)

Szitálás / Gyenge eső

Apró vízcseppek lassú és egyenletes hullása, amelyeket a gyenge szellő is eltéríti a függőleges iránytól. Vízcseppek átmérője 0,5mm-nél kisebb.

Ónos szitálás

A fagypont alatti talajon vagy a tereptárgyakon jégbevonatot képező szitálás, vagy az enyhe légrétegekből fagyos rétegen áthulló túlhűlt vízcseppek, amelyek a talajon vagy a tárgyakon azonnal megfagynak és jégbevonatot képeznek.

Eső

Vízcseppek mérsékelten vagy gyorsan történő hullása, amelyeknek az átmérője meghaladja a 0,5mm-t. A szellő nem téríti el a függőleges iránytól és a hullás intenzitása mérsékelt ütemben vagy egyáltalán nem változik.

Záporeső

Nagyobb vízcseppek heves hullása, megszakításokkal és erősségbeli változásokkal, amelyeknek az átmérője jelentősen meghaladja a 0,5mm-t. Nagyrészt rövid ideig tart.

Ónos eső

Fagypont alatti hőmérséklet esetében a talajon és a tereptárgyakon megfagyó valamint jégbevonatot képező eső. A túlhűlt esőcseppek felszínre érve azonnal megfagynak.

Fagyott eső

0,5 és 2mm közötti jégdarabok hullása, melyek átlátszóak és gömbölyűek. Nimbostratus felhőből hullik, amikor a talaj közelben 0 fok alatti hőmérséklet van és a felsőbb légrétegekben ennél sokkal melegebb levegő van. A csapadék még a talajra érkezés előtt megfagy.

Hószállingózás

Hópelyhek lassú hullása, amelyeket a függőleges iránytól a szellő könnyen eltérít.

Havas eső

Eső és hó vegyes hullása, mérsékelt sebességgel. Felszínre érkezéskor a hópelyhek nagy része elolvad, mert leginkább 0 fok feletti hőmérsékletben találkozhatunk ezen csapadék fajtával.

Havazás

Hatszög alakú jégkristályokból álló pelyhek hullása. Intenzitása csak lassan változik.

Intenzív havazás

Hópelyhek hullása erős intenzitású és a látótávolság 200m alá csökken.

Hózápor

Hópelyhek heves hullása, gyakran több centiméternyi friss hóréteg is kialakulhat rövid idő alatt. Legtöbb esetben fagypont feletti hőmérsékletben alakul ki és többnyire rövid ideig tart.

Párásság

Apró vízcseppek lebegnek a talaj közeli levegőben, ezzel együtt a relatív légnedvesség eléri vagy meghaladja a 80%-ot és a látótávolság 5km alá korlátozódik.

Köd

Apró vízcseppek lebegése a levegőben amikor a látótávolságot 1km alá csökkentik. Megkülönböztetünk nyílt ködöt, akkor ha az ég látszik és zárt ködöt, amikor nem látjuk az égboltot.

Harmat

Vízcseppek közvetlen kiválása a kisugárzás következtében lehűlt felületeken. Magas légnedvesség esetében képződik 0 fok feletti hőmérsékletben. Nem hulló csapadék fajták közé tartozik.

Dér

Apró jégkristályok közvetlen kiválása a kisugárzás következtében, 0 fok alatti hőmérséklet esetén. . Nem hulló csapadék fajták közé tartozik.

Zúzmara

Fagypont alatti hőmérsékleten a ködszemekből történő fehér vagy durva lerakódás, nagyrészt függőleges felületen. A tereptárgyakról könnyen lekaparható a lerakódás. Több fajta zúzmarát különböztethetünk meg, mint például finom kristályost, durvát és jeges zúzmarát. Nem hulló csapadék fajták közé tartozik.


Légelektromos jelenségek

Száraz zivatar


Mennydörgés hallható, viszont csapadék nem észlelhető.

Villogás / távoli villámlás


Nem összetévesztendő a száraz zivatarral!
Villogás esetén hangjelenség nem tapasztalható, csupán egy távoli zivatar villámfényét láthatjuk, akár derült időben is!

Zivatar


Mennydörgés észlelése mellett, változó intenzitású folyékony halmazállapotú csapadékhullás kíséri. Gyakran jelentős mennyiségű csapadék is hullhat belőle, viharos szél és erős villámtevékenység kíséretével.

Hózivatar


Mennydörgés észlelése mellett, változó intenzitású hópelyhek hullása kíséri. Gyakran jelentős mennyiségű csapadék is hullhat belőle, viharos szél és erős villámtevékenység kíséretével.

Jégeső


Szabálytalan vagy gömbölyű alakú jégdarabok hullása. A jégszemek átmérője meghaladják az 5mm-t, de egy-egy heves zivatar környezetében elérhetik a több centiméteres átmérőt is.